1.-p.-skarung.--img_8729
Godt i gang, Per Skarung med deler av metodistkirkens historiske arkiv.

- Arkivet drar rett vest!

Metodisthistorie på flyttefot
Fra støvsamler til nasjonal kjendis?

Metodistkirkens historiske arkiv har etter et langvarig opphold i en kjeller i Akersbakken 37 i Oslo, fulgt E18 vestover. Per Skarung har sittet ved rattet i dobbel forstand. Han har kjørt esker med arkivmateriale til Sandnes hvor metodistkirkens lokaler er mellomstasjon. Et nitidig registreringsarbeid venter. Til sist får materialet sitt siste hvilested på VID vitenskapelig høgskole i Stavanger. Der blir det innlemmet i Nasjonalarkivet. Hele Norge får tilgang til metodistenes historie.

Bevaring av historien

- Hva er hensikten med flyttingen?
- Flyttingen har to mål, det ene er å bevare arkivet, svarer Skarung. Etter ankomst Sandnes skal årbøker, protokoller og rapporter registreres, pakkes, kodes og merkes. Alt gjøres etter Nasjonalarkivets standarder.
 - Dette må jo bli helt riktig gjort, det er lett å gjøre feil, understreker Per.
Med på laget har han et trumfess, sønnen Eivind Skarung. Han er statsarkivar og skal i løpet av noen uker lære opp faren i Nasjonalarkivets standarder. Samtidig må jeg nevne at Per er arkivar av yrke.
- Dette kan jeg bedre enn de fleste, sier han som har jobbet ved Norsk Olje og Gassarkiv i Stavanger. Per nevner at dramaserien Lykkeland baserer seg på gode arkiver fra oljebransjen.

Tilgjengelig for alle

- Det andre målet med flyttingen er at arkivet skal bli tilgjengelig, forklarer Per. På VID står 50 hyllemeter og ønsker velkommen. Metodistenes historie vil dermed få sitt nasjonale utstillingsvindu hvor både metodister, allmennheten og forskningsmiljøer får tilgang. Allerede før nyttår kan man gå inn på Nasjonalarkivets digitale portal, Arkivportalen, og finne deler av metodistenes historie.
   Metodistkirken var lenge Norges største frikirkesamfunn og har bidratt i byggingen av det moderne Norge. Eksempelvis gjennom samarbeidsprosjekter om sykehus, speiderarbeid og ytremisjon. Partnere har vært Totalavholdsalliansen, Venstrealliansen m.fl. Alle fellesarkivene flyttes til VID, likeså arkiver til barnehjemmene, Sangerforbundet og en lang rekke menigheter.
 - Metodistkirkens historie er større enn seg selv, den er del av den allmenne historien om hvordan Norge ble til. Den historien blir borte hvis ikke vi deler dette, understreker Skarung.

Til dekket bord

-Thor Bernhard Tobiassen, leder i Metodisme-historisk selskap, MHS har lagt ned et enormt arbeid. Kirkens og de enkelte menighetenes arkiver er samlet og organisert. Han har gjort et stort grunnarbeid, jeg går til dekket bord, konkluderer Skarung.
   Per tror han kommer til å jobbe med arkiveringen fire-seks timer om dagen det neste året. Det er et optimistisk overslag. Førsteprioritet er protokoller fra Årskonferansen, den første var i 1876. To generasjoner Skarung kommer til å tilbringe advent i en slags tidsmaskin: De skal orientere seg i materiale skrevet med blekk og vakker håndskrift for mer enn hundre år siden.
- Noe skal man gjøre når man er blitt pensjonist, svarer han muntert, og ser for seg at en lokal dugnadsgjeng på tre-fire personer assisterer.
-Dette er ingen enmannsjobb, legger han til.

Mysteriet på Mysen

Nå er det ingen absolutt sannhet at hele arkivet har stått lagret i Oslo. En betydelig del befinner seg på Mysen, Østfold hvor den lokale metodistkirken huser deler av arkivet. Men hva som befinner seg bak den låste døra er uvisst.
Selv er ikke rogalendingen lysten på kjøreturer Sandnes-Oslo-Sandnes på vinterføre. Derfor blir neste flyttelass på vårparten, han regner med tre-fire bilturer før hele materialet er i Rogaland.  

Metodistkirkens bibliotek befinner seg fremdeles i Akersbakken 37. Om ikke lenge skal det flyttes til Nasjonalbiblioteket i Oslo. Men det er en annen historie.

 

Tekst: Marta Lillian Moan
Bilder: Per Skarung m.fl.