Fra krise til suksess i Stavanger
1000 personer fra 17 nasjoner lærte norsk!
Arbeidsledigheten traff Stavanger brutalt under krisen i oljenæringa, det var i 2015. Velutdannede utlendinger med engelsk som arbeidsspråk stod brått uten jobb og norskkunnskaper. Aktuelle jobber hadde norsk som arbeidsspråk. Mange mistet fotfestet. Samtidig kom flyktningkrisen hvor mange immigranter trengte å lære norsk for å ha noen som helst sjanse i arbeidsmarkedet. Problemene fikk metodister til å tenke nytt.
God samaritan
Emma Olivieri Askevold kjente på et ansvar. Hun er italieneren som falt for en nordmann og slo rot i Norge. Da hun kom til Stavanger i 1995, var hun heldig og fikk 1000 timer gratis norskkurs.
-Jeg drømte om en menighet som kunne vitne om Jesus akkurat som den gode samaritan, som tjente sin neste med respekt, forklarer Emma. Hun er utdannet siviløkonom og ble friksjonsfritt en del av det norske samfunnet. Tiden var kommet for å «betale tilbake». Hun og metodistkirkens Håvard Jøranson tenkte likt om krisen. Håvard var ingeniør og menighetsrådsleder. De ble stående i spissen for et team med ex-lærere som delte på å undervise. Johannes Læringssenter i Stavanger hadde et kursopplegg de fulgte. Ambisjonen var at norskkurset skulle være gratis.
1000 personer
-Vi var spent på om tilbudet ville treffe, sier Håvard. Han var klar over at det kunne oppleves skremmende å oppsøke en kirke. Til det første kurset kom det 20 personer, siden økte antallet. Ni år er gått hvor 1000 personer fra 17 nasjoner har fått undervisning i Wesley-salen i Metodistkirken Stavanger! Under korona var undervisningen digital.
Nybegynnerkurset starter i høstsemesteret og følger skoleruta. Påfølgende semester arrangerer de videregående kurs. Samtidig tilbys en samtalegruppe for videregående.
Fra hele verden
Spekteret av kursdeltakere har vært stort, fra toppledere i oljebransjen til papirløse. Nå er flertallet eldre ukrainske flyktninger og studenter fra alle verdenshjørner. For de eldre ukrainerne er kurset av stor betydning, de er ikke inkludert i kommunens gratistilbud.
Metodistkirken tar hele regningen. Metodistprest Torgeir Tveter anslår de totale utgiftene til cirka 35 000 kroner pr. år.
Sultne
Norskkurset er fremdeles gratis og inkluderer et måltid mat. Tre-fire personer på kjøkkenet sørget for det.
-Folk er sultne, det er veldig vesentlig med gratis mat, understreker Jøranson, kursdeltakerne setter pris på det. Assisterende metodistprest Marit H. Bjørnevik har tatt seg av kursdeltakeres barn, så som Olamide og Ayomide på bildet. Marit er utdannet førskolelærer.
Avsluttende eksamen
Kursene avsluttes med eksamen i fagene A1(nybegynner) og A2 (videregående), selv om metodistkirken ikke har eksamensrett i ordinær forstand. Et søk på nettet viser at norskkurs koster rundt 6000 kroner pr. semester.
I metodistkirken sine lokaler i Stavanger er det ingen form for misjonering på kurskveldene. Deltakerne får imidlertid informasjon om ulike tilbud i kirken. Veien kan derfor være kort til et åndelig hjem for de som måtte ønske det.
Håvard møter stadig folk på byen som er tidligere elever. Han blir gjenkjent, de får en prat, det skaper trivsel. Noen har opplevd kurset som så positivt at de tar det på nytt etter noen år.
Bilder: Torbjørn Kindingstad og Torgeir Tveter
Tekst: Marta Lillian Moan